Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Licht op groen voor renovatie Grote Steunbeer in Diest

Licht op groen voor renovatie Grote Steunbeer in Diest

17-12-2020
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft de omgevingsvergunning getekend voor de renovatie van de Grote Steunbeer in Diest. Tijdens de restauratie van de Grote Steunbeer worden verschillende doelen tegelijk gerealiseerd. Zo zal Diest beter worden beschermd tegen overstromingen, wordt de natuur in de Demervallei natter gemaakt en wordt de hittebestendigheid er vergroot. “De restauratie van het sluizencomplex in Diest ligt helemaal in lijn met mijn doelstellingen in de Blue Deal om Vlaanderen weerbaarder te maken tegen droogte”, klinkt het bij minister Demir.

Diest kreeg de voorbije jaren regelmatig te kampen met wateroverlast. De Demervallei rond Diest is overstromingsgevoelig. De droge zomers zorgen dan weer voor verdroging in de omliggende natuurgebieden en voor hittestress in de stad. Die problemen worden nu allemaal samen aangepakt. Door de ingrepen zal het Demerwater ook opnieuw door Diest kunnen stromen. “De renovatie van de Grote Steunbeer en de bouw van een gloednieuwe fietsersbrug zal de mensen uit Diest opnieuw kunnen laten genieten van het water in en rond hun stad”, benadrukt Demir. 

Grote Steunbeer 1

De renovatie van de historische Grote Steunbeer op de Demer aan de Saspoort in Diest heeft meerdere doelen: 

  • De automatische sluiting en opening van deze constructie op de Demer biedt bescherming tegen overstromingen in Diest, maar zorgt ook voor een herstel van de natte vallei stroomopwaarts van Diest, omdat elk gewenst waterpeil kan ingesteld worden. 
  • Het grondwaterpeil zal stijgen door het hogere waterpeil van de Demer, zodat het nabijgelegen Webbekoms Broek wordt vernat, zo krijgt de biodiversiteit in dit gebied een stevige boost. 
  • Een visgeul zorgt ervoor dat de vissen weer stroomopwaarts naar hun geboorteplaats in de Demer kunnen zwemmen. 
  • Een hypermoderne fietsbrug rond de Grote Steunbeer en zichtbaar stromend water in Diest zullen voor meer waterbeleving in de stad zorgen. 
  • De historische constructie is waardevol erfgoed, wordt archeologisch bewaard en gerestaureerd, net zoals de historische muren rond en tegenover de Grote Steunbeer. Waardevolle planten zoals eikvaren behouden blijven.  

De verzande rivierbedding van de ‘oude’ Demer stroomafwaarts van Diest wordt uitgebaggerd en een meter dieper gemaakt. Een automatische uitlaat tussen de ‘oude’ en de bevaarbare Demer zal toelaten om het waterpeil in het centrum van Diest onder controle te houden. 

Grote Steunbeer 2De Vlaamse Milieumaatschappij diende een vergunningsaanvraag in juni van dit jaar in voor dit complexe dossier. Na positieve adviezen van de bevoegde administraties, ondertekent nu ook Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir de aanvraag. Wanneer geen beroep wordt aangetekend, kunnen de werken in 2021 starten. 

Behalve de Vlaamse Milieumaatschappij zetten ook de stad Diest, het Agentschap voor Natuur en Bos, het Agentschap Onroerend Erfgoed, De Vlaamse Waterweg, de provincie Vlaams-Brabant en Aquafin hun schouders onder dit project. 

Meer info over dit project vind je hier

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.