Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Hoge ozonconcentraties van donderdag t.e.m. zondag

Hoge ozonconcentraties van donderdag t.e.m. zondag

11-08-2022
Door de combinatie van de luchtvervuiling en het warme, zonnige weer nemen de ozonconcentraties in de lucht toe. Vandaag t.e.m. zondag 14 augustus, kan de Europese informatiedrempel van 180 microgram/m³ lokaal overschreden worden. Je vermijdt best zware inspanningen in de buitenlucht tussen 12.00 en 22.00 uur. Na het weekend wordt een verbetering van de luchtkwaliteit verwacht.

De ozonconcentraties zijn 's morgens (zeer) laag en nemen toe in de loop van de dag. De maxima worden verwacht in de late namiddag of vroege avond. Gisteren, woensdag 10 augustus 2022, werden hoge ozonconcentraties in de lucht gemeten. De Europese informatiedrempel van 180 microgram per kubieke meter lucht werd niet overschreden. De hoogste gemeten uurgemiddelde ozonconcentratie in Vlaanderen was 171 µg/m³ in Gellik (Lanaken), in Brussel 171 µg/m³ en in Wallonië 172 µg/m³ in Engis.

Door het zonnige warme weer en de luchtvervuiling zijn de ozonconcentraties in de lucht ook vandaag hoog. De Europese informatiedrempel kan lokaal overschreden worden. De hoogste verwachte uurgemiddelde concentraties liggen tussen 160 en 185 µg/m³. Ook morgen blijft het heel warm en zonnig. Door de opstapeling van de luchtvervuiling kunnen de ozonconcentraties verder toenemen. De Europese informatiedrempel kan lokaal dus weer overschreden worden. Zaterdag worden lagere concentraties voorspeld dan vandaag en morgen, maar lokale overschrijdingen van de Europese informatiedrempel zijn niet uitgesloten.

Bekijk de actuele ozonwaarden per meetstation »

Wat te doen bij hoge ozonconcentraties

Doe geen zware fysieke inspanningen tussen 12.00u en 22.00u. Ozon kan de gezondheid schaden. Met baby’s, kleine kinderen en ouderen moet je extra alert zijn. 

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.