Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Droogterapport 28 juni 2017

Droogterapport 28 juni 2017

29-06-2017
Op 27 en 28 juni regende het vooral in het centrum en oosten van Vlaanderen wat, in het westen van Vlaanderen bleef het echter nagenoeg droog. Daardoor blijft de hydrologische toestand momenteel voor heel Vlaanderen, en zeker voor het westen van Vlaanderen, extreem droog voor de tijd van het jaar.

Al sinds eind vorig jaar bouwt zich een droge situatie op die door een uitzonderlijk droge maand april, gevolgd door een droge mei en tot nu toe zeer droge juni acuut geworden is. De meest droge situaties doen zich voor in het Ijzer-, Leie-, Bovenschelde-, Dender- en Zennebekken en bekken van de Gentse Kanalen.      

Momenteel worden neerslagtekorten gemeten die op veel locaties bij de 5% laagst gemeten waarden zijn sinds 1970, hoewel echte recordwaarden voor de tijd van het jaar zoals in 1976 en 2011 voorlopig uitblijven. Ook de bodemverzadiging is nagenoeg overal in Vlaanderen veel droger dan normaal en op de helft van de locaties worden nagenoeg de laagste debieten sinds de start van de metingen gemeten. Ook de grondwaterstand is momenteel op meer dan de helft van de meetplaatsen zeer laag voor de tijd van het jaar. Dat is dubbel zo veel als begin juni.            

Volgens de meest recente neerslagvoorspelling wordt tot 8 juli tussen 28,6mm en 59,5mm neerslag voorspeld voor verschillende delen van Vlaanderen met een gemiddelde van 39,4mm over de verschillende voorspellingspunten in Vlaanderen. Vooral voor een actieve storing op 1 juli wordt neerslag verwacht, de andere dagen gaat het voornamelijk om plaatselijke buien. De huidige voorspellingen gaan momenteel wel gepaard met een grote onzekerheid. Naar verwachting zal de neerslag voor de komende 10 dagen dus tijdelijk de droge situatie kunnen milderen, maar op de lange termijn blijft het overal in Vlaanderen extreem droog. Het potentiële risico op een zich voortzettende droogte op de langere termijn blijft dus bestaan voor heel Vlaanderen.

Lees het volledige droogterapport op www.waterinfo.be

De indicatoren en voorspellingen die in het rapport worden weergegeven, worden dagelijks geactualiseerd op www.waterinfo.be.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.