Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief

Overzicht

 Volg VMM via RSS

 

Lancering samenvoorzuiverelucht.eu

De voorbije 3 jaar werkten 5 partners uit Vlaanderen en Nederland samen in het Europese Interregproject 'Zuivere Lucht’ aan oplossingen om de (binnen)luchtkwaliteit te verbeteren. Vandaag stelden we onze resultaten voor op het slotevenement rond burgerwetenschap. Eén van de belangrijkste realisaties is de nieuwe website samenvoorzuiverelucht.eu.

Lees verder...

Openbaar onderzoek digitale atlas waterlopen

De oude, analoge atlassen van de onbevaarbare waterlopen die het juridisch statuut van de waterlopen vastleggen, worden vervangen door een digitale atlas van de gerangschikte onbevaarbare waterlopen en de publieke grachten. Tot en met 28 februari 2022 kan je tijdens het openbaar onderzoek de digitale atlas inkijken en becommentariëren.

Lees verder...

Zenneterrassen in opbouw

De VMM werkt in Halle mee aan een beleefbare Zenne. De Zenne was vroeger vaak verscholen achter een haag of een hek, maar daar wordt nu verandering in gebracht! We zijn bezig met de bouw van de Zenneterrassen, waar elke waterliefhebber de waterloop kan (her)ontdekken.

Lees verder...

Opening vispassage aan de Hoolstmolen in Balen

De VMM heeft met financiële steun van het Visserijfonds een vispassage aangelegd op de Grote Nete aan de Hoolstmolen in Balen. De vispassage zorgt ervoor dat de vissen opnieuw stroomopwaarts kunnen zwemmen van de Noordzee tot hun opwaartse paaiplaatsen in de Grote Nete.

Lees verder...

Microplastics in oppervlaktewater: laag tot verwaarloosbaar risico

De UGent voerde in opdracht van de VMM en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir en in samenwerking met VITO een baanbrekend onderzoek uit naar de verontreiniging van microplastics in Vlaanderen. Minister Demir: “Ondanks eerder onderzoek bleven ook in Vlaanderen nog vele vragen over microplastics onbeantwoord. Dit onderzoek brengt het probleem in kaart zodat we gerichte maatregelen kunnen nemen om ons leefmilieu te beschermen. Want, zo blijkt, de bronnen van microplastics zijn heel erg divers”.

Lees verder...

Bijna overal normaal tot zeer hoge grondwaterstanden

De maand september begint met freatische grondwaterstanden die op 91% van de meetplaatsen normaal tot zeer hoog zijn voor de tijd van het jaar. Op ongeveer 2 op 3 is de grondwaterstand hoog (29%) tot zelfs zeer hoog (37%) en een kwart van de peilen zijn normaal (25%). In slechts minder dan 1 op de 10 meetplaatsen zijn de grondwaterstanden nog laag (5%) tot zeer laag (4%) voor de tijd van het jaar.

Lees verder...

Slibruiming Zuidervaartje

Begin augustus startten de slibruimingswerken aan het Zuidervaartje (regio Brugge). In totaal wordt ongeveer 35.000m³ nat slib uit de bedding gehaald. Het slib is verontreinigd, o.a. door de lozing van overstortwater uit het rioleringsstelsel. Het Zuidervaartje is op verschillende locaties ook historisch verontreinigd, vooral met zware metalen (chroom, lood, nikkel, koper en zink), PCB’s en minerale oliën.

Lees verder...

Grondwaterstanden en debieten waterlopen

In juli was het kouder en natter dan normaal. In de oostelijke helft van Vlaanderen viel tot meer dan dubbel zoveel neerslag als normaal in juli. In het westen van Vlaanderen was juli normaal tot wat natter dan normaal. In de oostelijke helft van Vlaanderen viel veel meer neerslag dan in de westelijke helft, zowel de voorbije 3 maanden als in juli alleen. De freatische grondwaterstanden zijn hierdoor hoog tot zeer hoog voor de tijd van het jaar. Na het hoogwater van half juli zijn de debieten van de waterlopen op de meeste plaatsen gedaald, maar zijn op alle bekkens toch hoog tot zeer hoog voor juli.

Lees verder...

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.