Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief

Overzicht

 Volg VMM via RSS

 

Saneringswerken eerste deelgebied Grote Laak halfweg

De helft van de saneringswerken aan de Grote Laak (aan Schoester Vliet en Meilrijk) is achter de rug. De VMM startte de werken in mei met de aanleg van een slibvang. Daarna begon de sanering van de vervuilde beekbodem. In de herfstvakantie pakken we de vervuilde oevers ter hoogte van Genendijkerveld aan.

Lees verder...

Gezocht: testers voor vernieuwing vmm.be

De VMM blijft werken aan een betere visualisatie en ontsluiting van tal van online kaarten en cijfers. Die willen we gebruiksvriendelijker aanbieden en beter integreren in onze website, zodat jij er sneller mee aan de slag kunt. Om dat voor elkaar te krijgen, hebben we jou nodig!

Lees verder...

Onderzoek naar PFAS in de lucht

De VMM is in samenwerking met VITO een uitgebreid onderzoek gestart voor de luchtmonitoring van PFAS. Hiervoor werden in de directe omgeving van de Lantis-werf en de opslag van de met PFOS vervuilde grond en in een ruimere omgeving binnen een perimeter van 3 km rond de 3M-site verschillende bemonsteringstoestellen geplaatst. Deze metingen en het daaraan gekoppelde stofactieplan zijn een concreet antwoord op de aanbevelingen van de Commissie Grondverzet en kan een belangrijke bijdrage betekenen voor de versterking van het PFAS Actieplan van de Vlaamse overheid.

Lees verder...

Start bouw vistrap op de Demer in Hasselt

De Demer is voor migrerende vissen een belangrijke route door Vlaanderen. Maar vier knelpunten belemmeren nu nog de vrije migratie op het onbevaarbare deel van de Demer in Limburg. De VMM bouwt daarom een vistrap om een eerste knelpunt in Hasselt op te lossen. De andere drie worden in de komende jaren aangepakt.

Lees verder...

Start verzending heffingsbiljetten 2021 voor gezinnen

Gezinnen die in Vlaanderen grondwater of kraanwater van Brabant Water gebruiken, krijgen jaarlijks een heffing toegestuurd door de VMM. Zo betalen ze mee voor de zuivering van het afvalwater. Gezinnen die aan de sociale voorwaarden voldoen, hebben recht op een sociaal tarief. Wie zelf zijn afvalwater zuivert in een IBA, komt in aanmerking voor een vrijstelling.

Lees verder...

Koppelingsgebieden rond het Kluizendok geopend

Na vele maanden van druk bezoek in kleine bubbels werden de grootste koppelingsgebieden in de Gentse Kanaalzone op 10 oktober 2021 feestelijk geopend! Anderhalf jaar geleden werden, met de heraanleg van het Terdonkplein, de werken in de koppelingsgebieden rond het Kluizendok in Gent en Evergem afgerond.

Lees verder...

Grondwaterstand in september gedaald

In september daalden de (absolute) freatische grondwaterstanden op 88% van de meetplaatsen. De relatief warme, droge en zonnige weersomstandigheden in september zorgden ook voor een daling van de percentages hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. Toch blijven de freatische grondwaterstanden in 83% van onze meetplaatsen hoog of normaal. 17% heeft een lage grondwaterstand voor de tijd van het jaar.

Lees verder...

Dijk en weg tegen wateroverlast bedrijventerrein Kampveld

Een nieuwe dijk, een verhoogde toegangsweg en een gescheiden rioleringsstelsel voor afval- en regenwater moeten ervoor zorgen dat bedrijventerrein Kampveld in Oostkamp in de toekomst niet meer af te rekenen krijgt met waterschade. Voor de werken sloegen de gemeente Oostkamp, de Vlaamse Milieumaatschappij en Aquafin de handen in elkaar.

Lees verder...

Ecologische inrichting waterlopen in De Gavers

De Provincie West-Vlaanderen en de VMM werken samen met de lokale besturen van Harelbeke en Deerlijk aan de versterking van het provinciedomein De Gavers. Met de aanleg van een gecontroleerd overstromingsgebied en de hermeandering van de Gaverbeek, combineren we waterbuffering met natuurontwikkeling en zachte recreatie in het grootste groengebied van de Kortrijkse regio.

Lees verder...

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.