Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Melding - alarm / Overstromingen op verschillende locaties in Vlaanderen

Overstromingen op verschillende locaties in Vlaanderen

Update woensdag 22/11: Door de neerslag van de voorbije weken vinden er overstromingen plaats langs de onbevaarbare waterlopen. De waterpeilen blijven nog zeer hoog, maar zijn dalende. De actuele waterstanden en voorspellingen vind je 24/24 terug op Waterinfo.be.

Provinciaal rampenplan van kracht in West-Vlaanderen

De gouverneur van West-Vlaanderen heeft vrijdagochtend 9 november het provinciaal rampenplan afgekondigd. Informatie over maatregelen om schade te voorkomen en lokale hulpverlening vind je terug op de website van brandweer Westhoek. Het provinciaal rampenplan blijft nog van kracht tot en met vrijdag 24 november

In Oost-Vlaanderen is de situatie op het terrein gestabiliseerd en het provinciaal rampenplan niet langer van kracht.

Actuele waterstanden en voorspellingen op Waterinfo.be

Onze hydrologen volgen de toestand van de waterlopen op de voet en verwittigen de lokale hulpdiensten indien nodig. De waterstanden en voorspellingen voor de waterlopen vind je terug op www.waterinfo.be. Op Waterinfo vind je alle waterstanden voor zowel de bevaarbare als de onbevaarbare waterlopen. Bij hevige regenval kan het ook zijn dat de riolering de toevloed aan water niet kan slikken, waardoor er wateroverlast ontstaat. Overstromingen vanuit de riolering zijn steeds zeer lokaal. Daarvan zijn geen actuele kaarten of voorspellingen beschikbaar op de Waterinfo-website.

Heb je een vraag of heb je hulp nodig?

Gebruik het e-loket www.1722.be of bel het nummer 1722 tijdens storm of wateroverlast als je de brandweer nodig hebt, maar er geen levensgevaar is. De Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken activeert tijdens storm of wateroverlast het telefoonnummer 1722 voor interventies van de brandweer waarbij geen levens in gevaar zijn.

Voor dringende vragen kan je steeds terecht bij de lokale hulpdiensten en je gemeente.

Bescherm je woning

Met een goede voorbereiding kan je heel wat schade aan je woning beperken of zelfs vermijden. Maar ook tijdens de overstromingen kan je de schade nog beperken. Bekijk hier enkele handige tips.

De VMM, jouw oplossingsgerichte partner voor een klimaatbestendige leefomgeving.

» Over VMM

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.