Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Lucht / Zwaveldioxide / Evolutie zwaveldioxide

Evolutie zwaveldioxide

In 2015 halen we de Europese doelstellingen, de advieswaarde van de WGO niet.

Alle Vlaamse meetplaatsen respecteerden in 2015:

  • de Europese uurgrenswaarde voor de bescherming van de menselijke gezondheid;
  • de Europese daggrenswaarde voor de bescherming van de menselijke gezondheid;
  • de Europese alarmdrempel.

De WGO-advieswaarde voor dagwaarden werd op 45 % van de meetplaatsen overschreden.

Zwaveldioxide gemiddelde waarden op kaart van Vlaanderen

De VMM gebruikt een atmosferisch transport- en dispersiemodel VLOPS om de SO2-concentraties in te schatten voor locaties waar we niet meten. Het hoogst gemodelleerde jaargemiddelde voor SO2 kwam voor in de omgeving van de Antwerpse haven. Daarnaast berekende het VLOPS-model ook verhoogde SO2-jaargemiddelden in de Gentse Kanaalzone. Er is ook een verhoging van het SO2-jaargemiddelde in de Limburgse Kempen.

Evolutie zwaveldioxide

In het verleden waren de SO2-concentraties op de landelijke meetplaatsen het laagst en op de industriële meetplaatsen het hoogst. De concentraties op de stedelijke en voorstedelijke meetplaatsen lagen tussen deze twee in. De laatste jaren zien we echter dat de voorstedelijke en stedelijke meetplaatsen tot op het niveau van de landelijke meetplaatsen gedaald zijn. Dit kan verklaard worden door een daling van de SO2-uitstoot van huishoudens en verkeer. Enkel de concentratie op de industriële meetplaats ligt hoger.

Een volledige bespreking van de meetresultaten van zwaveldioxide vind je in het rapport Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest

Dit is een officiële website van de Vlaamse overheid