Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Lucht / Zwaveldioxide / Evolutie zwaveldioxide

Evolutie zwaveldioxide

In 2019 haalden we de Europese grenswaarden en alarmdrempel. De WGO-advieswaarde wordt nog overschreden op bijna de helft van de meetplaatsen.

Alle Vlaamse meetplaatsen respecteerden in 2019 de Europese uurgrenswaarde, de Europese daggrenswaarde en de alarmdrempel.

De WGO-advieswaarde voor dagwaarden werd op 8 van de 17 meetplaatsen overschreden. Al deze meetplaatsen die de WGO-dagadvieswaarde overschrijden worden beïnvloed door de industrie. 

Zwaveldioxide gemiddelde waarden op kaart van Vlaanderen

De VMM gebruikt het atmosferisch transport- en dispersiemodel VLOPS om de SO2-concentraties in te schatten voor locaties waar we niet meten. Het hoogst gemodelleerde jaargemiddelde voor SO2 kwam voor in de omgeving van de Antwerpse haven, vooral in de omgeving van de raffinaderijen. Daarnaast berekende het VLOPS-model ook nog verhoogde SO2-jaargemiddelden nabij lokale industriële activiteiten.

Evolutie zwaveldioxide

In het verleden waren de SO2-concentraties op de virtueel landelijke meetplaats het laagst en op de virtueel industriële meetplaats het hoogst. De concentraties op de virtueel stedelijke en virtueel voorstedelijke meetplaats lagen tussen deze twee in. De laatste jaren zien we echter dat de virtueel voorstedelijke en stedelijke meetplaats tot op het niveau van de virtueel landelijke meetplaats gedaald zijn. Dit kan verklaard worden door een daling van de emissies van de huishoudens en het verkeer. De jaargemiddelde concentratie op de virtuele industriële meetplaats ligt nog steeds het hoogst. Industrie en raffinaderijen zijn de grootste bronnen van SO2-emissies.

De daling van de SO2-concentraties in de omgevingslucht is een weerspiegeling van de daling van de SO2-uitstoot. Sinds enkele jaren zien we eerder een stagnatie in de concentraties, als een gevolg van een stabilisatie in de uitstoot van SO2 en het bereiken van de ondergrens van het meetbereik van de monitoren in sommige gebieden.

Een volledige bespreking van de meetresultaten van zwaveldioxide vind je in het jaarrapport Lucht

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en milieurapportering zijn onze kerntaken.