Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Lucht / Zwaveldioxide / Evolutie zwaveldioxide

Evolutie zwaveldioxide

In 2016 halen we de Europese doelstellingen, de advieswaarde van de WGO niet.

Alle Vlaamse meetplaatsen respecteerden in 2016:

  • de Europese uurgrenswaarde voor de bescherming van de menselijke gezondheid;
  • de Europese daggrenswaarde voor de bescherming van de menselijke gezondheid;
  • de Europese alarmdrempel.

De WGO-advieswaarde voor dagwaarden werd op 44 % van de meetplaatsen overschreden.

Zwaveldioxide gemiddelde waarden op kaart van Vlaanderen

De VMM gebruikt een atmosferisch transport- en dispersiemodel VLOPS om de SO2-concentraties in te schatten voor locaties waar we niet meten. Het hoogst gemodelleerde jaargemiddelde voor SO2 kwam voor in de omgeving van de Antwerpse haven. Daarnaast berekende het VLOPS-model ook nog verhoogde SO2-jaargemiddelden ten noordoosten van Umicore in Hoboken, nabij de zinksmelterij Nyrstar in de Limburgse Kempen en in kleine zones in de Gentse Kanaalzone en de Antwerpse agglomeratie.

Evolutie zwaveldioxide

In het verleden waren de SO2-concentraties op de landelijke meetplaatsen het laagst en op de industriële meetplaatsen het hoogst. De concentraties op de stedelijke en voorstedelijke meetplaatsen lagen tussen deze twee in. De laatste jaren zien we echter dat de voorstedelijke en stedelijke meetplaatsen tot op het niveau van de landelijke meetplaatsen gedaald zijn. Dit kan verklaard worden door een daling van de emissies van de huishoudens en het verkeer. Enkel de concentratie op de industriële meetplaatsen liggen hoger.

Een volledige bespreking van de meetresultaten van zwaveldioxide vind je in het rapport Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest

Dit is een officiële website van de Vlaamse overheid