Vlaanderen.be vmm.be
Je bent hier: Home / Lucht / Zware metalen / Evolutie zware metalen

Evolutie zware metalen

Vlaanderen telt drie hotspot gebieden voor zware metalen.

In de provincie Limburg zijn er verhoogde concentraties in de regio Genk. In dit gebied vinden we vooral hogere concentraties van nikkel, mangaan en chroom. Vanaf midden 2013 trad er een stijgende trend op waardoor de nikkelconcentraties opnieuw boven de Europese streefwaarde liggen.

De twee andere hotspot gebieden liggen in de provincie Antwerpen. In Hoboken zijn vooral lood, arseen en cadmium een aandachtspunt. De gemiddelden van deze drie parameters liggen op minstens één meetplaats boven de Europese grens- of streefwaarde in 2015 en in de eerste 10 maanden van 2016. De hoogste loodconcentraties mat de VMM in het begin van 2016. Daarna daalden de concentraties. 

In Beerse vinden we hogere concentraties van lood, koper, zink, cadmium en arseen. Eind oktober 2016 lag het gemiddelde van arseen boven de Europese streefwaarde. Ook voor cadmium is er een overschrijding van de Europese streefwaarde.

In de hotspot gebieden schommelen de concentraties van zware metalen in PM10-stof in functie van de tijd. Voor de meeste metalen is er een lichte daling sinds de start van de metingen.

 

Lood

lood PM10 evolutie

Arseen

arseen PM10 evolutie

Cadmium

cadmium PM10 evolutie

Nikkel

nikkel PM10 evolutie

 

De VMM meet de concentraties van zware metalen in de lucht en in het neervallend stof om een beeld te krijgen van de luchtkwaliteit met betrekking tot zware metalen in Vlaanderen. Daarnaast verzamelen we gegevens over de uitstoot en berekenen de bijdrages van tal van sectoren aan zware metalen in de lucht.

» Over VMM

Dit is een officiële website van de Vlaamse overheid