Vlaanderen.be vmm.be
Je bent hier: Home / Lucht / Zware metalen / Evolutie zware metalen

Evolutie zware metalen

Vlaanderen telt drie hotspot gebieden voor zware metalen.

In de provincie Limburg zijn er verhoogde concentraties in de regio Genk. In dit gebied vinden we vooral hogere concentraties van nikkel, mangaan en chroom. Recente resultaten geven aan dat de nikkelconcentraties in 2014 er mogelijk boven de Europese streefwaarde zullen liggen.

De twee andere hotspot gebieden liggen in de provincie Antwerpen. In Hoboken zijn vooral lood, arseen en cadmium een aandachtspunt. Ook voor arseen vermoeden we dat de concentratie in 2014 boven de Europese streefwaarde zal liggen.  In Beerse vinden we hogere concentraties van lood, koper, zink, cadmium en arseen. In 2013 lag het jaargemiddelde van cadmium boven de Europese streefwaarde.

In de hotspot gebieden schommelen de concentraties van zware metalen in PM10-stof in functie van de tijd. Voor de meeste metalen is er een lichte daling sinds de start van de metingen.

 

Lood

lood PM10 evolutie

Arseen

arseen PM10 evolutie

Cadmium

cadmium PM10 evolutie

Nikkel

nikkel PM10 evolutie


De VMM meet de concentraties van zware metalen in de lucht en in het neervallend stof om een beeld te krijgen van de luchtkwaliteit met betrekking tot zware metalen in Vlaanderen. Daarnaast verzamelen we gegevens over de uitstoot en berekenen de bijdrages van tal van sectoren aan zware metalen in de lucht.

» Over VMM

www.properelucht.be

Dit is een officiële website van de Vlaamse overheid