Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Lucht / Projecten / Dencity brengt fijn stof en elektromagnetische straling in kaart

Dencity brengt fijn stof en elektromagnetische straling in kaart

Het meest fundamentele ingrediënt om een slimme stad uit te bouwen, is toegang tot accurate, relevante en real-time data. In Dencity meet een veelheid aan sensoren in Antwerpen fijn stof en elektromagnetische straling.

Wat en waarom?dencity logo integration

Hoe meer we meten, des te meer we kunnen berekenen, voorspellen én gebruiken in nuttige applicaties: een app die gezonde fietsroutes berekent, een tool die verkeer de juiste kant uit stuurt, op feiten gebaseerde aanwijzingen bij de heraanleg van een straat, ...

Doel van Dencity

Het project Dencity wil aantonen hoe groot de impact op de beschikbare en relevante data-hoeveelheid is als we de stad uitrusten met veel meer sensoren logo dencity technology integrationdan vandaag. We zoeken ook uit of al die sensoren van topkwaliteit moeten zijn, en welke goedkopere instrumenten beschikbaar zijn om data te leveren van voldoende hoge kwaliteit. Zo leggen we de bouwstenen klaar voor heel wat andere projecten die gebruik maken van grote aantallen sensoren.

  • We selecteren de technologie die we nodig hebben. Daarbij kijken we naar beschikbare marktoplossingen en nieuwe nog-te-ontwikkelen technologieën.

  • Via een helder stappenplan schetsen we hoe we onze doelen samen bereiken, en binnen welke termijn.
  • We maken de vertaalslag van data-verwerking op onderzoekscomputers naar bruikbare hardware en software.
  • We voeren wetenschappelijke simulaties en labtesten uit, en creëren een real-life test bed om de oplossing uit te proberen met eindgebruikers.

Dencity in Europa

Projectpartners
België

IMEC

Vlaamse Milieumaatschappij

Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO)

Type project: VLAIO

Looptijd: 01/10/2017 - 30/04/2019

De VMM stimuleert internationale samenwerking en kennisuitwisseling via innovatieve grensoverschrijdende projecten.

>>Over VMM

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.