Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Lucht / Ozon / Streef- en advieswaarden ozon

Streef- en advieswaarden ozon

Voor ozon zijn er streef- en advieswaarden vastgelegd en ook drempelwaarden om het grote publiek te informeren of te alarmeren.

In de Europese richtlijn 2008/50/EG zijn streefwaarden en langetermijndoelstellingen voor ozon opgenomen. De advieswaarde van de Wereldgezondheidsorganisatie is strenger dan de Europese richtlijn: 100 µg/m³ voor het hoogste 8-uurgemiddelde van een dag. Deze concentratie zou voldoende bescherming bieden voor de volksgezondheid, hoewel er nog negatieve effecten kunnen voorkomen onder deze advieswaarde. Enkel de Europese streefwaarden zijn wettelijk bindend.

EU-richtlijn 2008/50/EG
BeschermingOnderwerpBasistijdDoelstelling
Gezondheid* Streefwaarde hoogste 8-uurgemiddelde van een dag 120 µg/m³, mag gemiddeld over 3 jaar max. 25 dagen per jaar overschreden worden
Vegetatie* Streefwaarde AOT40ppb 18.000 (µg/m³).uren gemiddeld over 5 jaar
Gezondheid Langetermijndoelstelling hoogste 8-uurgemiddelde van een dag 120 µg/m³
Vegetatie Langetermijndoelstelling AOT40ppb 6.000 (µg/m³).uren
WGO
BeschermingOnderwerpBasistijdDoelstelling
Gezondheid Advieswaarde hoogste 8-uurgemiddelde van een dag 100 µg/m³

* 2010 is het eerste jaar waarvan de gegevens gebruikt worden voor het naleven van de streefwaarden tijdens de volgende drie of vijf jaar.

Als er gedurende drie opeenvolgende uren overschrijdingen van de alarmdrempel gemeten of gemodelleerd worden, moeten korte termijn acties ondernomen worden, maar alleen wanneer die maatregelen de ozonconcentraties substantieel zouden verminderen. De informatiedrempel heeft als doel de bevolking te beschermen tegen kortstondige blootstellingen aan hoge ozonconcentraties.

EU-richtlijn 2008/50/EGBasistijdDrempel
Informatiedrempel uurgemiddelde 180 µg/m³
Alarmdrempel uurgemiddelde 240 µg/m³

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en milieurapportering zijn onze kerntaken.