Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Lucht / Bronnen luchtverontreiniging / Wie loost wat?

Wie loost wat?

De luchtverontreiniging die we elke dag uitstoten kent heel wat verschillende bronnen.

Dat de industrie, de energiesector, het verkeer en de land- en tuinbouw een aanzienlijke bijdrage leveren tot de luchtvervuiling, zal je niet verbazen. Maar ook het verwarmen van onze huizen en andere gebouwen is een belangrijke bron van luchtvervuiling. En de manier waarop we land en bodem gebruiken en hoe we met onze bossen omgaan, speelt ook een rol.

En wist je dat je grasmachine of het transport van je bagage op de luchthaven ook heel wat verontreinigende stoffen de lucht instuurt? Die niet voor de weg bestemde machines noemen we off-roadmachines en ook zij stoten heel wat luchtvervuiling uit.

Op onderstaande tekening vind je een overzicht van de belangrijkste bronnen van luchtverontreiniging in Vlaanderen.

Tekening met de verschillende bronnen van luchtverontreiniging

En wat kunnen we er aan doen?

Voor elke sector en verontreinigende stof moeten we nagaan wat juist de oorzaak van de vervuiling is. Pas dan kan een maatregel genomen worden, kan de sector daar op inspelen en kan de uitstoot verminderd worden.

Bepaalde sectoren leverden al heel wat inspanningen om de uitstoot naar de lucht te verminderen. Zo is het effect van sommige maatregelen in de industrie en land- en tuinbouw heel duidelijk merkbaar. Voor andere is het veel moeilijker waar te nemen. Bij het nemen van maatregelen mag men het totaalplaatje niet uit het oog verliezen. Wat goed is voor één bepaalde verontreinigende stof, kan een negatief effect hebben op een andere.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en milieurapportering zijn onze kerntaken.