Ammoniak
Door de jaren heen heeft de land- en tuinbouwsector heel wat inspanningen geleverd om deze emissie te reduceren en met succes. Het uitvoeren van de maatregelen opgelegd via het mestbeleid werpt zijn vruchten af.
Ammoniakemissie door het kunstmestgebruik
De ammoniakemissie door het gebruik van kunstmest is sterk afhankelijk van het type kunstmest dat wordt toegediend. Zo is het vervluchtigingspercentage het grootst bij vloeibare meststoffen, daar waar mestkorrels dan weer het minst snel aanleiding geven tot emissies.
We merken dat de ammoniakemissie door het gebruik van kunstmest onderhevig is aan schommelingen, ten gevolge van het variërend kunstmestgebruik.
Ammoniakemissie door veeteelt
De veeteelt is voor 86% verantwoordelijk voor de ammoniakemissie binnen de land- en tuinbouw. Het overige deel is te wijten aan het gebruik van kunstmest en het kleinste aandeel vormen de emissies die vrijkomen tijdens de verwerking van de dierlijke mest.
Ammoniakemissie van de veeteelt kan plaats vinden:
- in de stal (inclusief opslag in mestkelder),
- tijdens het extern opslaan van de mest,
- tijdens het grazen
- na toediening op het land.
De daling in de ammoniakemissie door de varkens en pluimvee wordt niet noodzakelijk veroorzaakt door een daling in de dieraantallen. Deze is grotendeels te verklaren door het in de praktijk omzetten van de in de mestactieplannen opgenomen maatregelen.
Ammoniakemissie door de mestverwerking
De ammoniakemissie door de mestverwerking stijgt door de jaren heen. Dit is uiteraard het gevolg van een steeds toenemende hoeveelheid verwerkte mest, maar is anderzijds ook sterk afhankelijk van de gehanteerde verwerkingstechniek.