Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Lucht / Luchtkwaliteit / Stookadvies / Wat zijn goede alternatieven?

Wat zijn goede alternatieven?

Verwarmen kost hoe dan ook energie. In de eerste plaats is het dus belangrijk om je nood aan verwarming zo laag mogelijk te houden. Dit kan je bereiken door je woning zo goed mogelijk te isoleren. Je kan hiervoor inspelen op de isolatiewaarde van zowel je dak, muren, vloer of kelder als je ramen.

Je zal met een goede isolatie minder energie nodig hebben voor je verwarming. De energie die je toch nog nodig hebt, maak je het best aan met een zo milieuvriendelijk mogelijke verwarmingsinstallatie. Je keuze voor een verwarmingsinstallatie zal natuurlijk beïnvloed worden door de mogelijkheden van je woning en je budget.

Op het vlak van de uitstoot van luchtvervuiling, geven we je het volgende mee:

  • Installaties die warmte opwekken zonder verbranding van een brandstof stoten het minste luchtvervuiling uit. Een voorbeeld hiervan is een warmtepomp (op aardwarmte en groene stroom), die heeft een lage ecologische voetafdruk en uitstoot. Voor sanitair warm water kan je ook een zonneboiler overwegen.
  • Zelfs een moderne hout- of pelletkachel stoot meer fijn stof uit dan een hoogrendementsaardgasketel. Zo'n moderne kachel heeft wel al een veel lagere uitstoot dan oudere, minder efficiënte modellen. Een oude kachel vervangen, zal je uitstoot dus doen dalen.
  • Een fout gebruikte houtkachel heeft ook nog eens een veel hogere uitstoot dan een correct gebruikte houtkachel. Kijk voor tips over stoken op www.stookslim.be.

Meer informatie over de voor- en nadelen van verschillende verwarmingssystemen lees je op www.energiesparen.be.

De VMM waakt met verschillende meetnetten over de luchtkwaliteit in Vlaanderen. De resultaten bieden we je aan op deze website. Jaarlijks evalueren we de resultaten voor de verschillende polluenten.

» Over VMM

Op deze infografiek (versie november 2018) tonen we de uitstoot die bij houtverbranding vrijkomt en geven we een overzicht van de gezondheidsrisico's. Daarnaast vergelijken we de uitstoot van een open haard, kachel, pelletkachel en een auto. Conclusie: houtverbranding produceert meer fijn stof dan wegverkeer in Vlaanderen.

 

Dit is een officiële website van de Vlaamse overheid