Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Lucht / Koolstofmonoxide / Evolutie koolstofmonoxide

Evolutie koolstofmonoxide

De meetresultaten van koolstofmonoxide worden getoetst aan Europese grenswaarden en advieswaarden van de WGO.

Europese grenswaarde en WGO-advieswaarden gerespecteerd in 2019

Het hoogste jaargemiddelde in Vlaanderen bedroeg 0,30 mg/m³, het hoogste 8-uurgemiddelde 2,49 mg/m³, wat ruim beneden de Europese grenswaarde van 10 mg/m³ ligt. Beide maxima noteerde de VMM op de meetplaats te Zelzate. De belangrijkste CO-bron in Vlaanderen ligt dichtbij deze meetplaats.

De CO-concentraties waren lager dan de WGO-advieswaarden.

 

Koolstofmonoxide overzicht Vlaanderen

Hogere CO-jaargemiddelden werden gemodelleerd in het centrum van Vlaanderen rond stedelijke gebieden, vooral rond Antwerpen, Gent en Brussel. Ook de snelwegen zijn duidelijk zichtbaar. De hoogste concentraties werden gemeten in het noorden van de Gentse Kanaalzone (in de omgeving van ArcelorMittal) en in de Antwerpse agglomeratie.

De VMM gebruikt het atmosferisch transport- en dispersiemodel VLOPS om de CO-concentraties in te schatten op locaties waar we niet meten. Aangezien er weinig CO-meetplaatsen waren om mee te kalibreren, toont deze kaart slechts een benaderend beeld van de CO-verontreiniging in Vlaanderen. 

Koolstofmonoxide evolutie waarden

Op alle meetplaatsen waren de jaargemiddelden in 2019 lager dan tijdens de beginperiode. De laatste jaren zien we een minder sterke daling tot stagnatie van de jaargemiddelden.

Een volledige bespreking van de meetresultaten van CO vind je in het jaarrapport Lucht

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en milieurapportering zijn onze kerntaken.