Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Lucht / Dioxines en PCB's / Dioxines/PCB’s en je gezondheid

Dioxines/PCB’s en je gezondheid

Dioxines en PCB’s zijn stoffen die nauwelijks afbreken. Verschillende bronnen stoten deze stoffen uit in de lucht waarna ze binden op stofdeeltjes. Dit stof valt op zijn beurt neer op gewassen die als voeding dienen voor mens en dier.

Vervolgens binden de dioxines en PCB's zich op dierlijke lichaamsvetten waarna de mens deze opneemt, na consumptie van dierlijke producten zoals vlees, vis en zuivelproducten. Net omdat de mens de dioxines en PCB's opneemt via voeding, is het belangrijk dat er geen dioxines en PCB's in landbouwgebieden en woonzones terechtkomen.

Dioxines en PCB's veroorzaken verschillende effecten:

  • storingen in groei en ontwikkeling;
  • schildkliermisvorming;
  • chlooracné;
  • lever- en darmstoornissen;
  • inwerking op het menselijk hormoon- en immuniteitssysteem.

Kinderen nemen dioxines en PCB's al in de baarmoeder op. Na de geboorte gebeurt dit vooral door het drinken van moedermelk. Is borstvoeding dan te mijden? Neen, helemaal niet. Ondanks de mogelijke aanwezigheid van dioxines, blijft moedermelk de beste keuze door haar positieve effecten op de gezondheid van kinderen.

De VMM meet dioxines en PCB’s in neervallend stof. Zo bepalen we in welke mate dioxines en PCB’s uit de lucht kunnen neerslaan en of er een potentieel risico is tot opname via de voedselketen. Daarnaast brengen we ook de uitstoot van dioxines en PCB’s in kaart.

» Over VMM

Op deze infografiek tonen we de uitstoot die bij houtverbranding vrijkomt en geven we een overzicht van de gezondheidsrisico's. Daarnaast vergelijken we de uitstoot van een open haard, kachel, pelletkachel en een auto. Conclusie: houtverbranding produceert meer fijn stof dan wegverkeer in Vlaanderen.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en milieurapportering zijn onze kerntaken.