Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Evenementen / Archief / Zesde Demerdag: ontdek (de plannen voor) de Herk- en Mombeekvallei

Zesde Demerdag: ontdek (de plannen voor) de Herk- en Mombeekvallei

Maandag 30 september 2019 worden de waterkwaliteit en de integrale projecten in het gebied van Herk en Mombeek en in het Demerbekken toegelicht. We blikken vooruit op de projecten die de komende jaren gepland staan, gesteund door tal van partners. We onderstrepen ook ons engagement met de ondertekening van twee charters.

De VMM ondersteunde de voorbereidende studies en voorontwerpen voor het integraal project voor de Herk en Mombeek. Die lopen op hun einde, dus kan de schop binnenkort de grond in. Dat gebeurt in het kader van het landinrichtingsproject Water-Land-Schap, met de steun van het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, het bekkensecretariaat Demerbekken, de VMM, provincie Limburg en watering De Herk.

Programma

Maandagvoormiddag 30/9 kun je de toelichtingen en ondertekening van de charters bijwonen. In de namiddag kun je kennismaken met de plannen en realisaties op het terrein. De dag sluit af met een receptie en netwerkmoment op het kasteel.

vanaf 9u30 Ontvangt met koffie, thee en fris
10u00 – 10u10 Welkomstwoord – Gouverneur Herman Reynders, voorzitter van het Bekkenbestuur
10u10 – 10u30 Meanderen door de integrale projecten van het Demerbekken – Jan Vanvelk, bekkencoördinator, VMM
10u30 – 11u10 De Mombeek, waterloop en vallei in verleden en toekomst – Gert Verstraeten, KULeuven
11u10 – 11u20 Plannen van VMM voor beekherstel Mombeek – Maarten Vanaert, VMM
11u20 – 11u30 Waterkwaliteit in Herk & Mombeek – Jeroen Jansen, planningsverantwoordelijke Demerbekken, VMM
11u30 – 11u50 De concrete aanpak voor de Herk- & Mombeekvallei: Integraal project en Landinrichtingsproject Water-Land-Schap – Ward Andriessen, Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren 
11u50 – 12u10 Ondertekening van charter voor de Herk en Mombeek door de partners

Ondertekening van charter Water-Land-Schap voor de leden van het programmateam

12u10 – 13u00 Broodjeslunch
13u00 – 15u30 Bus- of wandelexcursie met bezoek aan verschillende types van beek- en valleiherstel en met een doorkijk naar de toekomst 
15u00 – …

 

Netwerkmoment met receptie

Inschrijven

Je kunt je nog tot en met 27 september inschrijven. 

Schrijf je in

 

 

Praktisch

Waar? KOKIMA-eventkasteel, Kasteelstraat 16, B-3723 Kortessem - route
Wanneer? maandag 30 september, van 9.30 u. tot 15.00 u.

Routebeschrijving

Het Kokima Kasteel is niet zo gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Bij je inschrijving kun je daarom aangeven of je vanaf het station van Hasselt met de bus wil opgehaald worden. Vergeet niet je mailadres en gsm-nummer bij de inschrijving te vermelden, zodat wij je nog kunnen informeren over juiste vertrekplaats en -uur aan station van Hasselt!

Met de bus: wie zich hiervoor vooraf inschrijft, kan van het station van Hasselt met de bus naar het Kokima Kasteel. Afspraak ten laatste om 9u10 aan de buitenkant van het VAC van Hasselt. Om 16u45 brengt de bus je terug naar het station.

Met de  fiets: met de fiets is het Kokima kasteel te bereiken wanneer je van het knooppunt 122 of 137 naar Guigoven rijdt.

Met de auto: neem de afslag 29 van de E313.

Wandeling

De wandeling staat in het teken van het toekomstbeeld voor de Mombeek en laat je kennismaken met enkele voorbeelden van graslandherstel. Over de langetermijnvisie voor de Mombeek vertellen we je meer op het kasteeldomein, waar ook de Mombeek stroomt. Vandaar wandelen we naar een perceel langs de Mombeek. Hier werd recent gewerkt aan het herstel van een top valleigrasland. Soorten als paddenrus, zeegroene zegge en herfsttijloos komen hier voor. Daarna wandelen we naar de beemd van Wintershoven waar al enkele jaren gewerkt wordt aan het herstel van het valleisysteem. Je krijgt er ook uitleg over de ecohydrologische studie, die ANB in het gebied wil uitvoeren.

Bustocht

De bustocht leidt ons naar het project Batsheersebeemd/Grondelingenbeek. We laten je kennismaken met twee types van beekherstel.

  1. Een grootschaliger hermeanderingsproject waar de historische loop terug werd opengelegd en het rechtgetrokken stuk werd gedempt.
  2. Een kleinschalig structuurherstelproject waarbij gekozen is voor een combinatie van microprofilering en het aanbrengen van dood hout in de bedding van de waterloop. Bij de hermeandering is gebruik gemaakt van micro-meandering: het aanbrengen van ‘happen’ in de beekoever die ‘spontane’ meandering stimuleren. Hierbij werden er kleine hapjes grond uit de ene oever genomen en aan de andere oever neergelegd. Dit zorgt voor een tragere stroomsnelheid en aanslibbing van grond waardoor het voor watervegetatie gemakkelijker is om zich te vestigen.

Voorzie zeker aangepast schoeisel voor de bus excursie/ wandeling.

Bij inschrijving vragen we u aan te geven of u kiest voor de wandeling of de bustocht.

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en milieurapportering zijn onze kerntaken.

» Over VMM

Dit is een officiële website van de Vlaamse overheid