Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Evenementen / Archief / Inhuldiging vistrap Sluispark

Inhuldiging vistrap Sluispark

Op zondag 13 oktober huldigen we onze vistrap aan het Sluispark in Leuven officieel in. Wil je weten welke vissoorten allemaal de trap nemen, kom dan zeker langs!

Waarom een vistrap?

In Leuven stroomt de Dijle in vijf verschillende takken. Op de voormalige brouwerijsite Artois tussen de Mechelsestraat en de Vaartstraat zijn enkele jaren geleden 2 armen van de rivier weer blootgelegd. Ter hoogte van het Sluispark zorgt de stuw in de 4de Dijlearm ervoor dat het water in de Dijle hoog genoeg staat om het kanaal te voeden. 

Maar deze stuw creëert een hoogteverschil van 1,60 meter, waardoor vissen niet meer stroomopwaarts kunnen zwemmen. Om dit vismigratieknelpunt voor vissen overbrugbaar te maken is er naast de stuw een educatieve vistrap gebouwd. En die huldigen we op zondag 13 oktober officieel in.

Kom en leer alle vissoorten kennen

De kopvoornDoor de verbeterde waterkwaliteit komen in de Dijle opnieuw een 25-tal vissoorten voor. Om zich voort te planten, trekken vele van deze soorten, zoals kopvoorn (foto), winde, riviergrondel en blankvoorn, in het voorjaar stroomopwaarts de rivier op. De boven- en zijlopen van de Dijle vormen namelijk een zeer geschikt paai- en opgroeigebied.

Programma

14.00u
  • Verwelkoming (Barbara Vael - VMM)
  • Toelichting project (Ivo Terrens - VMM, Dirk Vansina - Leuven)
  • Slotwoord (Bernard De Potter - VMM) 
15.00u Inhuldiging aan de vistrap
15.15u Receptie en bezoek aan de infostanden met info over afvissing en waterkwaliteit
17.00u Slot

Praktisch

Zondag 13 oktober 2019 
Machinezaal De Hoorn
Sluispark 79
3000 Leuven

Deelname is gratis

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en milieurapportering zijn onze kerntaken.

» Over VMM

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en milieurapportering zijn onze kerntaken.