Vlaanderen.be www.vmm.be

Gezocht: testers voor vernieuwing vmm.be

De VMM blijft werken aan een betere visualisatie en ontsluiting van tal van online kaarten en cijfers. Die willen we gebruiksvriendelijker aanbieden en beter integreren in onze website, zodat jij er sneller mee aan de slag kunt. Om dat voor elkaar te krijgen, hebben we jou nodig!

Lees meer…
Je bent hier: Home / Kaarten & cijfers / Oude meetresultaten / Luchtkwaliteit op zak met BelAir-app / FAQ BelAir / Wat is het verschil tussen korte- en langetermijneffecten van luchtvervuiling?

Wat is het verschil tussen korte- en langetermijneffecten van luchtvervuiling?

De BelAIR app geeft een idee van de kortetermijnimpact (de acute effecten) van de actuele luchtvervuiling. Die kan van uur tot uur wijzigen. Maar naast acute effecten op korte termijn veroorzaakt luchtvervuiling ook langetermijn of chronische effecten.

Acute effecten zijn bijvoorbeeld een astma- of hartaanval. Chronische effecten zijn bijvoorbeeld een hoger risico op hart- en longziekten of longkanker.

Voor stikstofdioxide (NO2) heeft de Wereldgezondheidsorganisatie advieswaarden om ons te beschermen tegen de lange- en de kortetermijneffecten. NO2 is een goede verkeersgerelateerde indicator (beter dan fijn stof) en is één van de luchtvervuilende stoffen die opgenomen is in de luchtkwaliteitsindex die de BelAir-app toont.

De WGO advieswaarden zijn:

  • uurgrens (korte termijn) : 200 µg/m³
  • jaargrens (lange termijn): 40 µg/m³

De app geeft een idee van de kortetermijneffecten. Als op een bepaalde plaats een concentratie van 100 µg/m3 NO2 (de helft van de WGO uurgrens) wordt berekend, geeft de app index 4 (goed) aan.

Maar als het jaargemiddelde op diezelfde plaats 50 µg/m³ (hoger dan de WGO jaargrens) bedraagt, wordt dat als slecht gecatalogeerd.

Acute (kortetermijn) effecten treden dus op bij gevoelig hogere concentraties . Chronische effecten zijn het gevolg van langdurige blootstelling. Vergelijk het met roken: een roker zal weinig acute gezondheidseffecten ondervinden door het roken van enkele sigaretten per dag. De acute effecten zullen pas optreden door heel veel sigaretten op korte tijd te roken.  Maar door alle dagen een paar sigaretten te roken, stijgt het risico op longkanker gevoelig.

Door de verschillende beoordeling voor de korte- en langetermijnimpact kan het dus zijn dat de BelAir-app een goede luchtkwaliteit toont op een bepaalde tijdstip en locatie, terwijl de jaargemiddelde luchtkwaliteit daar slecht is.

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en milieurapportering zijn onze kerntaken.

» Over VMM

Wil je deze gegevens hergebruiken? Dat kan mits bronvermelding: www.vmm.be.

Bekijk onze datalicentie.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en milieurapportering zijn onze kerntaken.