Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Meetresultaten / Dioxines en PCB's

Resultaten dioxines en PCB's

Actuele meetresultaten dioxines en PCB's.

Voor dioxines en PCB zijn op dit ogenblik resultaten beschikbaar tot april 2018.

In deze periode waren er 15 meetplaatsen. Op de meeste meetplaatsen gebeuren vier tot zes maandelijkse metingen.  Zo krijgen we een beter beeld van de dioxine- en PCB-verontreiniging over het volledige jaar. Een hoge waarde op een meetplaats betekent niet dat de volledige gemeente verontreinigd is met dioxines of PCB’s. De verontreiniging is meestal lokaal en zakt snel als de afstand tot de bron toeneemt.

Overzicht op kaart van de meetstations dioxines en pcb's

Meest recente resultaten per regio
Beerse Menen
Deinze Meulebeke
Genk Oostrozebeke - Wielsbeke
Gent Willebroek
Kallo Zelzate
Laakdal  

 

Raadpleeg het rapport Dioxine- en PCB-depositiemetingen in de periode juni 2017 – april 2018 

Meetstrategie

In de meetstrategie speelt de gebiedsbestemming een belangrijke rol. De meetplaats in woon- of agrarisch gebied geeft informatie over een mogelijke impact op de voedselketen. De industriële meetplaats ligt dikwijls dichter bij de potentiële bron en geeft daarom informatie over de uitstoot van die bron. Aangezien de mens de dioxines en PCB’s opneemt via de voeding, toetst de VMM enkel de deposities gemeten in woonzones of agrarische gebieden aan de drempelwaarden.

De VMM maakt de meetresultaten over aan de Milieu-inspectie en het Federaal Voedselagentschap. De Milieu-inspectie kan brongerichte acties ondernemen. Zij kan beslissen om metingen op bedrijfsterreinen uit te voeren en saneringen aan de bedrijven opleggen. Het Federaal Voedselagentschap kan, bij verhoogde deposities, overgaan tot de controle van de voedselketen. Bij overschrijding van de Europese voedingsnormen, worden de voedingsproducten vernietigd. Dit zijn acties met als doel de consument te beschermen.

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en milieurapportering zijn onze kerntaken.

» Over VMM

Wil je deze gegevens hergebruiken? Dat kan mits bronvermelding: www.vmm.be.

Bekijk onze datalicentie.

Dit is een officiële website van de Vlaamse overheid