Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Contact / Veelgestelde vragen / FAQ regenwater

FAQ regenwater

waterput, gebruik, afvoer, bijvulsysteem, ...

Hoe groot moet mijn regenwaterput minimum zijn?

Voor wie bouwt of herbouwt is het plaatsen van een regenwaterput meestal verplicht. In de gewestelijke hemelwaterverordening wordt (in art. 9) onderscheid gemaakt tussen eengezinswoningen en andere gebouwen groter dan 100 m².

Voor nieuwbouw of herbouw van een eengezinswoning groter dan 40 m² moet de regenwaterput minimum 5000 liter groot zijn.  Een grotere put is toegelaten.

Voor andere constructies is een regenwaterput verplicht bij een nieuwe oppervlakte van 100 m².

Het volume van de regenwaterput bedraagt dan minimaal 50 liter per vierkante meter horizontale dakoppervlakte, afgerond naar het hogere duizendtal, met een maximale inhoud van 10 000 liter, tenzij je kan aantonen dat groter nuttig hergebruik mogelijk is.

Gebouwen die volledig voorzien zijn van een groendak moeten niet van een regenwaterput voorzien worden. Delen van gebouwen die voorzien zijn van een groendak, hoeven niet aangesloten te worden op de regenwaterput. Maar het plaatsen van een regenwaterput is hier ook niet verboden. Er zijn dan soms speciale voorzieningen nodig (zoals een filter of voorbehandeling), omdat het water verkleurd kan zijn. Die verkleuring betekent echter niet dat het water van slechte kwaliteit is.

Het plaatsen van meerdere regenwaterputten die in verbinding staan met elkaar, is steeds toegestaan.

De plaatsing van een grotere regenwaterput is toegestaan en zelfs aan te raden, indien je gemotiveerd aantoont dat je het opgevangen regenwater ook daadwerkelijk kan gebruiken.

Gebruik de module op www.groenblauwpeil.be om je optimale regenwaterput te berekenen. Deze tool is bedoeld voor particuliere (kleinere) projecten, en gaat tot een volume van ongeveer 15 000 liter.

Waarvoor kan ik regenwater gebruiken?

Regenwater is geurloos en kleurloos. De kwaliteit van opgevangen en goed gefilterd regenwater voldoet voor:

  • spoeling van toiletten
  • wassen van kledij
  • schoonmaak (woning, auto)
  • het sproeien van de tuin 

Als je enkel regenwater gebruikt om het toilet door te spoelen, kan je tot 40% besparen op je kraanwaterverbruik.

Regenwater is veel zachter dan kraanwater. Hierdoor zet zich minder kalk af op leidingen, kranen en verwarmingselementen. Kalk vermindert de werking van zepen en detergenten. Als je regenwater gebruikt voor de wasmachine, heb je minder wasproduct nodig.

Voor andere toepassingen zoals drinken, persoonlijke hygiëne en de vaat moet het water van drinkwaterkwaliteit zijn. Daarvoor gebruik je regenwater dus niet. Technisch is het mogelijk het water verder te zuiveren tot het ook hiervoor geschikt is, maar er blijven gezondheidsrisico's. De kwaliteit van het water kan immers onmogelijk continu opgevolgd en gecorrigeerd worden. Je bent dan ook verantwoordelijk voor de opvolging van de kwaliteit.

Kan ik een premie krijgen voor het plaatsen van een regenwaterinstallatie?

Heel wat gemeenten geven een subsidie voor de installatie van een regenwaterput. Het bedrag en de voorwaarden verschillen van gemeente tot gemeente. Voor meer informatie over voorwaarden en procedure neem je contact op met de milieudienst of met de technische dienst van je gemeente, of neem je een kijkje op www.premiezoeker.be.

Moet ik mijn regenwaterput melden bij de Vlaamse Milieumaatschappij?

Ja, je moet het gebruik van regenwater melden aan de Vlaamse Milieumaatschappij. De aanwezigheid van de regenwaterput wordt geregistreerd, maar je hoeft hier als particulier geen heffing op waterverontreiniging (voor zuivering) of saneringsvergoeding (voor transport) voor te betalen.

Grootverbruikers (bedrijven) moeten hun regenwater aangeven in de jaarlijkse aangifte voor de heffing op de waterverontreiniging en betalen dus wel voor hun regenwaterverbruik.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.