Persoonlijke hulpmiddelen
  •  
Rubriek informatie over VMM
U bent hier: Home OVER VMM Milieuzorg Groen datacenter Aalst

Groen datacenter Aalst

De Vlaamse Milieumaatschappij bouwde in Aalst een ecologisch datacenter. De kelder biedt plaats aan een stookinstallatie. Die voorziet de hele buurt van warmte op aardgas door gebruik te maken van het vroegere warmwaternet. Voor de realisatie van het datacenter koos de VMM voor de meest energie-efficiënte servertechnologie. Voor de koeling maakt ze maximaal gebruik van ‘gratis’ buitenlucht, van traagdraaiende ventilatoren en … van bietensap.

Stookinstallatie

Foto: Datacenter AalstIn Aalst was stoom een goed ingeburgerde verwarmingsbron. Het unieke ondergrondse netwerk was een overblijfsel van de eens bloeiende textielindustrie. Toen de levering van stoom werd stopgezet, moesten de VMM, het OCMW en de hele wijk die aan de kantoorgebouwen grenst, op zoek naar een nieuwe verwarmingsbron. De betrokken partijen namen het initiatief om een nieuwe, gezamenlijke stookinstallatie op aardgas te bouwen.

Door deze samenwerking kunnen de verschillende partijen de vaste kosten delen en krijgt het unieke ondergrondse warmwaternet een tweede leven. En de overheid kan haar voorbeeldfunctie ten volle waarmaken door te kiezen voor de meest milieuvriendelijke oplossing. De nieuwe stookinstallatie verwarmt twee kantoorgebouwen van de VMM, een Sociaal huis, 200 sociale appartementen en het kantoorgebouw van het OCMW. De bewoners ondervonden geen hinder van de omschakeling.

Het datacenter en stookgebouw staat midden in een woonbuurt. De VMM stelde samen met haar partners alles in het werk om de hinder te beperken. Zo wordt de geluidslast beperkt door verstevigde wanden, een goede isolatie, stille verwarmingsketels en traagdraaiende ventilatoren. Het nieuwe gebouw haalt een geluidsnorm van 25 decibel. Dat is stiller dan een normaal gesprek tussen twee mensen.

Groen datacenter

Logo Groene webhostingEen performante IT is noodzakelijk voor de goede werking van de VMM. Maar IT heeft een grote impact op het milieu. Vaak neemt het tot 60 procent van het energieverbruik van bedrijven in beslag. Als milieumaatschappij wou de VMM haar inspanningen voor een 'groene IT' niet beperken tot energiebesparing. Over alle aspecten van dit datacenter – van de koeling tot de processors en de servers tot het gebouw zelf –, is grondig nagedacht om tot de meest milieuverantwoorde oplossing te komen.

In het datacenter wordt de koude en warme lucht volledig gescheiden. De warmte die vrijkomt van de servers, wordt vastgehouden en via een warmtewisselaar gerecupereerd voor de stookinstallatie. Daardoor kunnen de bewoners van de 200 appartementen hun stookkosten voor warm water en verwarming drukken.

Verder maakt het datacenter optimaal gebruik van de gratis koude buitenlucht. De koude van buiten wordt gebruikt als koeling voor de servers. Dit kan tot een buitentemperatuur van 13 graden. Wordt het warmer, dan wordt een ijswatermachine gebruikt.

Als koelvloeistof wordt meestal ethyleenglycol gebruikt, een product dat schadelijk is voor de leefomgeving. Via de riolen komt die schadelijke stof wel eens in het water terecht. Daarom ging de VMM op zoek naar een milieuvriendelijk alternatief en koos voor betaïne. Dit is een product afgeleid van bietensap en volkomen onschadelijk voor het milieu.

Op het platte dak werden traagdraaiende ventilatoren geplaatst. Die keuze was in de eerste plaats ingegeven door de milieunormen inzake geluidsoverlast. Het datacenter grenst immers aan een woning. Doordat de ventilatoren traag draaien, maken ze veel minder lawaai. Maar ook het energieverbruik ligt aanzienlijk lager. Minder lawaai, minder energie, dat is dubbele milieuwinst.

In het datacenter staan geen gewone servers, maar smalle, sterk verkleinde servers. Toch kunnen ze evenveel werk aan als een gewone server. Ze hebben minder aansluitingen nodig en draaien op een lager voltage, waardoor ze veel energie-efficiënter zijn.

Duurzaam bouwen

Het datacenter staat op de hoek van de Gasthuisstraat en de Hospitaalstraat. Net zoals bij de andere bouwprojecten van de Vlaamse Milieumaatschappij werd het gebouwd volgens duurzame en ecologische principes. Dat betekent onder meer optimaal isoleren en ventileren en consequent kiezen voor milieuvriendelijke materialen. Dat houdt niet op bij het gebruik van hoogrendementsglas met K-waarde 1,1 of van hout met FSC-label. Ook de brandveiligheid is bij de VMM ecologisch verzekerd. Om giftige dampen te vermijden, wordt voor het bluswerk gekozen voor een gasmengsel dat niet toxisch is en de ozonlaag niet aantast. Het veroorzaakt ook geen waterschade, een belangrijk argument in een IT-ruimte.
De verlichting is personeelsvriendelijk en energiezuinig. Daarvoor krijgt het gebouw het Europese GreenLight Label.

Document acties